Start af virksomhed – Hvad må virksomheden hedde?

Går du med drømmen om at starte din egen virksomhed, er der mange ting, du skal overveje. Én af tingene er navnet på din virksomhed og eventuelle produkter. I denne artikel gennemgår vi, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med stiftelse af et selskab og ved valg af navn til din virksomhed, og vi vil gennemgå nogle af tingene her.

Udarbejdet af Dokumenter.dk

Er selskabsnavnet ledigt?

Det første du skal være opmærksom på, når du vil starte en virksomhed og stifte et selskab – f.eks. et ApS, er om det navn, du ønsker til selskabet, er ledigt, eller om der allerede er et andet selskab, der bruger navnet.

Du kan søge om dit ønskede navn til dit nye selskab allerede er taget på cvr.dk.

Start med at finde ud af om navnet er ledigt

Hvad skal selskabet og navnet bruges til i virksomheden?

Skal selskabet fungere som holdingselskab er det som udgangspunkt tilstrækkeligt, at selskabsnavnet er ledigt. Skal selskabet derimod bruges til produktion og salg af produkter eller tjenesteydelser, bør du overveje, om selskabsnavnet også skal bruges som forretningskendetegn eller varemærke.

Læs mere om holdingselskab her.

Selskabsnavn eller varemærke?

Et selskabsnavn skal være unikt i den forstand, at det identiske navn automatisk er optaget i selskabsregistret uanset, hvad selskabets formål er. Et varemærke kan godt være identisk med et andet varemærke, så længe varemærkerne bruges til vidt forskellige varer eller tjenesteydelser.

Et selskabsnavn må gerne være beskrivende, men må ikke indeholde slægts- og firmanavne eller varemærker og forretningskendetegn, der ikke tilkommer kapitalselskabet. Et varemærke må derimod ikke være beskrivende for varer og tjenesteydelser, da et varemærke skal kunne adskille varer eller tjenesteydelser fra andre virksomheders produkter.

Hvilken strategi?

Det er vigtigt at overveje, om det betyder noget, om du skal kunne bremse andre i at bruge navnet eller om du blot ønsker at kunne bruge navnet, uden at andre kan bremse en.

Hvis du ønsker at kunne bremse andre, bør du sikre sig navnet som et registreret varemærke og du kan overveje at udarbejde en strategi for, hvordan du håndhæver sit mærke.

Læs mere om valg af selskabsform her.

Beskrivende eller fantasifuldt navn?

Du skal også overveje om det er vigtigst hvorvidt navnet beskriver ens produkter eller tjenesteydelser, eller om du vil skille sig ud med et fantasifuldt navn.

Hvis navnet er beskrivende, opfatter kunderne nemt, hvad selskabets formål er, men det bliver vanskeligt at opnå varemærkeret til navnet. Hvis navnet er fantasifuldt, kan du skulle bruge flere kræfter på at forklare formålet, men omvendt skiller du sig nemmere ud i internet-søgninger, og du har en stærk varemærkeret.

Er domænet ledigt?

Inden du lægger dig fast på et navn, bør du overveje om en hjemmeside er vigtig for dig. Hvis en hjemmeside er vigtig for forretningen, bør du undersøge om de relevante domæner, f.eks. .dk og/eller .com, er ledige. Er de ledige bør du indkøbe dem, inden du stifter et selskab eller ansøger om et varemærke, eller snarest muligt herefter.

Hos Dokumenter.dk kan vi hjælpe dig i hele processen fra du får den gode idé til du har en virksomheden i drift. Vi hjælper dig både med stiftelse selskab, og vi har alle de nødvendige juridiske dokumenter, som du skal bruge til driften af en start-up-virksomhed.

Kontakt os gerne i dag, hvis du har spørgsmål til start af virksomhed.