Tilføj til favoritter

Købsaftale til afståelse af erhvervslejemål

Lav hurtigt og sikkert en købsaftale til afståelse af erhvervslejemål på få minutter. En afståelse af et erhvervslejemål er i princippet en overdragelse eller et salg af en erhvervslejekontrakt.

Skabelon til købsaftale ved afståelse af erhvervslejemål

Dokumenter.dk’s skabelon kan bruges, når du ønsker at afstå dit erhvervslejemål. Skabelonen indeholder en købsaftale mellem udtrædende lejer (sælger) og indtrædende lejer (køber) omkring indtrædende lejers overtagelse af erhvervslejemålet. Med vores skabelon kan du nemt selv lave en købsaftale uden involvering af en advokat.

Vores guide sikrer, at du nemt og hurtigt kan tilpasse skabelonen med købsaftalen efter dine behov.

Hvad er en afståelse?

En afståelse af et erhvervslejemål er i princippet en overdragelse eller et salg af en erhvervslejekontrakt. Den eksisterende lejer sælger og udtræder af lejemålet, og den indtrædende lejer køber retten til at være lejer.

Ved en afståelse indtræder køberen dermed i den eksisterende erhvervslejekontrakt mod at betale en afståelsessum til den udtrædende lejer.

Har du ret til at afstå dit erhvervslejemål?

Udgangspunktet i erhvervslejeloven er, at en lejer har ret til at lade en anden lejer inden for samme branche fortsætte lejeforholdet på uændrede vilkår. Dette fremgår af erhvervslejelovens § 55.

Det er dog muligt at fravige erhvervslejelovens bestemmelser eller aftale indskrænkninger hertil. Det er derfor vigtigt, at du tjekker i din erhvervslejekontrakt, om du har ret til afståelse inden du sætter processen i gang. Hvis der ikke står noget om afståelsesret i din erhvervslejekontrakt, er det udgangspunktet i erhvervslejeloven om, at du har ret til afståelse der gælder.

Hvad er en købsaftale?

En købsaftale er en aftale mellem udtrædende lejer (som sælger) og indtrædende lejer (som køber) om at indtrædende lejer overtager erhvervslejemålet. Købsaftalen regulerer, hvordan afståelsen skal finde sted og til hvilken pris.

Hvorfor skal du lave en købsaftale om afståelse?

Købsaftalen sikrer både udtrædende lejer (sælger) og indtrædende lejer (køber), da det nedfældes på skrift, hvad parterne har aftalt i forbindelse med afståelsen.

Dokumenter.dk anbefaler, at der altid udarbejdes en købsaftale mellem den udtrædende lejer (sælger) og den indtrædende lejer (køber), da der ofte er tale om en overdragelse, hvor der betales en større sum penge i afståelsessum.

Hvordan laver du en købsaftale om afståelse?

Med vores skabelon kan du nemt og enkelt lave en købsaftale i forbindelse med afståelsen af dit erhvervslejemål. Med vores guide bliver du holdt i hånden hele vejen, så du sikrer dig, at købsaftalen er klar og tydelig, og at den indeholder alle nødvendige oplysninger om salget. Du kan nemt løbende rette i skabelonen, så købsaftalen tilpasses din specifikke salgssituation.

Hvad skal der stå i en købsaftale om afståelse?

I købsaftalen skal der stå hvilket lejemål der afstås, på hvilke betingelser afståelsen sker, hvornår erhvervslejemålet endeligt overdrages til indtrædende lejer, og hvilken pris den indtrædende lejer skal betale i afståelsessum.

Købsaftalen skal derudover tage stilling til, om det alene er erhvervslejemålet, der overdrages til den indtrædende lejer, eller om der tillige overdrages inventar, personale, ordrebog, goodwill m.v.

Dokumenter.dk anbefaler, at det skrives ind i købsaftalen, at handlen er betinget af udlejers godkendelse af indtrædende lejer. Dette er vigtigt, da udlejer skal godkende, at indtrædende lejer fortsætter lejeforholdet.

Skal udlejer involveres i forbindelse med din afståelse?

Ja. Dokumenter.dk anbefaler, at du kontakter udlejer så tidligt som muligt i processen, da udlejer skal godkende at den indtrædende lejer (køber) fortsætter lejeforholdet. Det er derfor vigtigt, at du tidligt går i dialog med udlejer omkring afståelsen.

Skal der laves et tillæg til erhvervslejekontrakten når handlen er gået igennem?

Ja. Dokumenter.dk anbefaler, at der laves et tillæg (en såkaldt allonge) til den eksisterende erhvervslejekontrakt. Allongen sikrer at der ligger en klar skriftlig aftale om, at den indtrædende lejer fortsætter i det eksisterende lejeforhold, og indtræder i samtlige rettigheder og forpligtelser i henhold til erhvervslejekontrakten.

Allongen underskrives af udtrædende lejer, indtrædende lejer og udlejer.

Når du skal lave en allonge kan du med fordel bruge Dokumenter.dk’s skabelon til en allonge. Du kan derved nemt og enkelt udarbejde en allonge, og sikre dig, at alt går rigtigt til i forbindelse med afståelsen.

Du finder vores skabelon til en allonge her.

Hvad sker der med depositummet når erhvervslejemålet afstås?

Det aftales ofte, at den indtrædende lejer refunderer depositummet til den udtrædende lejer i forbindelse med en afståelse. Depositummet afregnes altså uden involvering af udlejer, da udlejer beholder det oprindeligt indbetalte depositum.

Kan jeg gemme undervejs og tilføje oplysninger senere?

Ja. Udkast kan gemmes og redigeres i skyen. Du skal oprette en profil først. Det er gratis.

Sådan gør du, når du vil gemme undervejs:

 1. Vælg Profil og opret din brugerkonto
 2. Vælg dokument og følg dokumentguiden
 3. Vælg “Gem udkast og færdiggør senere”
 4. Vælg ”Gem guide” og navngiv dit udkast
 5. Vælg ”Start dokumentguide” for justering af det gemte udkast

Så enkelt er det. Du kan tilgå gemte udkast med din profil fra alle enheder. Alle færdige dokumenter gemmes i “Mit arkiv”

Udarbejdet af
Jeppe Wedel Nielsen Advokat (H) Donatzky & Partnere Advokatfirma Kontaktinformation Telefon: 33 11 10 10 kontakt@dokumenter.dk

Vær færdig på 5 minutter

1. Fuldfør guiden

2. Modtag dokument

3. Kvalitetsstemplet af Advokater

Start dokumentguide
Købssaftalen bestemmelser om indeholder:
 1. Beskrivelse af lejemålet der afstås
 2. Specifikation af en eventuel tilhørende virksomhed
 3. Overdragelse af eventuelt personale
 4. Købesummen
 5. Overtagelsen
 6. Refusionsopgørelse
 7. Sælgers erklæringer
 8. Offentlige godkendelser
 9. Konkurrenceklausul
 10. Omkostninger
 11. Lovvalg og værneting
 12. Underskrifter

Ofte stillede spørgsmål
 • Kan jeg fortryde mit køb?

  Ja. Du bedes kontakte os direkte på tlf. 45331830 eller mail kontakt@dokumenter.dk. Hvis ikke vi kan hjælpe dig, så du bliver tilfreds med vores dokument, giver vi dig pengene retur.

 • Kan jeg rette i dokumentet bagefter?

  Ja. Dokumenter.dk leverer altid dit dokument i Word-format. Du kan nemt finde og redigere i dit færdige dokument uden at skulle spørge os først, hvis du har oprettet en brugerprofil.

  Sådan gør du, hvis du vil kunne gemme og redigere i dit dokument
  1. Vælg Profil og opret din brugerkonto
  2. Vælg dokument – færdiggør dokumentguiden – betal for dokumentet.
  3. Alle dine færdige og betalte dokumenter gemmes automatisk i “Mit arkiv.”
  4. Du finder dem i “Mit arkiv,” når du er logget ind på din brugerkonto.
  5. Hvis du vælger at downloade dokument i Word (DOCX), kan du nu tilføje og ændre direkte i Word-dokumentet på din enhed.
  6. Husk, at et færdigt Word-dokument, du efterfølgende tilretter på din enhed, kun er tilgængeligt i denne Word-version på din valgte enhed.

  Husk: Du kan altid gemme et dokumentudkast til senere færdiggørelse på Dokumenter.dk. Se mere under: “Kan jeg gemme mit dokument undervejs?”

 • Er Dokumenter.dk et advokatfirma?

  Nej. Dokumenter.dk er ikke et advokatfirma.
  Vi er en digital juridisk service stiftet af advokater, der benytter de samme juridiske skabeloner i egen advokatpraksis.

 • Kan jeg kontakte Dokumenter.dk?

  Ja. Vores juridiske Hotline står altid gratis til rådighed med vejledning, hvis du har behov for hjælp. Kontakt os på mail kontakt@dokumenter.dk og telefon 45 33 18 30 alle hverdage ml. 9-15. Hvis du sender os en mail, så husk at skrive dine kontaktoplysninger og dit mobilnummer, så vi bedst og hurtigst muligt kan hjælpe dig. Det er gratis.