Tilføj til favoritter

Rygepolitik

Lav hurtigt og sikkert en rygepolitik på få minutter. Når du udarbejder rygepolitikken for din virksomhed, skal du sikre dig, at den som minimum opfylder de krav til en rygepolitik, som fremgår af lov om røgfri miljøer.

Skabelon til rygepolitik til din virksomhed

Når du udarbejder rygepolitikken for din virksomhed, skal du sikre dig, at den som minimum opfylder de krav til en rygepolitik, som fremgår af lov om røgfri miljøer. Lov om røgfri miljøer har til formål at sikre, at ingen medarbejdere bliver udsat for passiv rygning på arbejdspladsen. Vores guide sikrer, at du får en rygepolitik, der indeholder alle de vigtige vilkår til en brøkdel af prisen hos en advokat.

Hvad er en rygepolitik?

I din rygepolitik skal dine medarbejdere som minimum kunne læse, om og i givet fald hvor på virksomheden, der må ryges. Det skal også fremgå af rygepolitikken, hvilke konsekvenser, det vil få, hvis man overtræder virksomhedens rygepolitik.

Skal du lave en rygepolitik?

Ja – det har du pligt til. Det følger af lov om røgfri miljøer. Dog gælder loven kun for rygning indendørs. Men du har mulighed for at fastsætte reglerne om din rygepolitik, så de også tager højde for, om og i givet fald i hvilken udstrækning, du tillader, at medarbejderne ryger i arbejdstiden udenfor på virksomhedens matrikel.

Hvorfor lave en skriftlig rygepolitik?

Du har pligt til at lave en rygepolitik med fokus på forholdene på din virksomhed indendørs. Det skal fremgå, at rygning indendørs som udgangspunkt er forbudt. Dog har du mulighed for at tillade rygning indendørs:

 • I firmabiler, andre erhvervskøretøjer og kraner, der alene er arbejdsplads for en person ad gangen
 • I rygerum og rygekabiner, forudsat at du sørger for at der er synlig skiltning, som informerer om, at luften i omgivelserne udenfor disse kan være sundhedsskadelig. Du kan i givet fald gratis bestille de skilte, du skal anvende hos Sundhedsstyrelsen.

Hos Dokumenter.dk anbefaler vi, at du i din rygepolitik også forholder dig til om, og i givet fald i hvilken udstrækning, du kan acceptere, at medarbejderne ryger udendørs på virksomhedens matrikel i deres pauser i løbet af arbejdsdagen.

Ønsker du eksempelvis undtagelsesfrit at forbyde rygning på hele matriklen, eller er der et eller flere områder, hvor du gerne vil tillade, at der ryges?

Samtidig er det vigtigt, at medarbejderne skal være klar over, hvordan en eventuel tilsidesættelse af rygepolitikken vil blive sanktioneret.

Rygepolitikken skal være skriftlig og tilgængelig for alle. Du kan eksempelvis indarbejde din rygepolitik i jeres personalehåndbog, i medarbejdernes ansættelseskontrakter eller uploade politikken på dit eventuelle intranet.

En gennemarbejdet rygepolitik skaber ro og forudsigelighed blandt dine medarbejdere, så der er sikkerhed om, hvad der gælder. Du undgår dermed unødige tvister, dyre advokatomkostninger og risiko for et dårligt omdømme.

Vores skabelon til en rygepolitik tager højde for reglerne i lov om røgfri miljøer. Den er designet, så den nemt kan tilrettes dine ønsker indenfor de rammer og muligheder, som loven opstiller.

Desuden kan du ved hjælp af vores skabelon fastlægge den rygepolitik, som skal være gældende udenfor og i virksomhedens eventuelle transportmidler, som alene er arbejdsplads for en person ad gangen.

Skabelonen er indrettet, så du ved besvarelsen af spørgsmålene får mulighed for at indrette jeres rygepolitik helt, som du ønsker det og i overensstemmelser med lov om røgfri miljøer.

Hvordan laver du en rygepolitik?

Det er væsentligt, at rygepolitikken nøje afspejler de vilkår, der skal være gældende på din virksomhed. Vi har derfor gjort det nemt for dig, da du blot skal besvare en række spørgsmål, hvorefter du til din mail og direkte til download vil få leveret en skræddersyet rygepolitik, der er tilpasset lige netop din virksomheds situation.

Hvad indeholder rygepolitikken?

 • Selskabets navn
 • En rygepolitik, som indeholder et fuldstændigt forbud mod rygning – både indendørs og udenfor på virksomhedens matrikel
 • En rygepolitik, som tillader rygning på bestemte steder udendørs på virksomhedens matrikel
 • En rygepolitik, som tillader rygning i rygekabine og på bestemte steder udendørs på virksomhedens matrikel
 • En rygepolitik, som tillader rygning i transportmidler, som alene tjener som arbejdsplads for én person ad gangen

Hvordan bliver rygepolitikken gyldig?

Når du har sørget for at offentliggøre din rygepolitik på virksomheden på en sådan måde, at alle medarbejdere kan gøre sig bekendt med indholdet af politikken, er den trådt i kraft og skal overholdes af medarbejderne på din virksomhed.

Rygepolitikken er udarbejdet af Tina Raben Skaarup, som er advokat med speciale i ansættelses- og arbejdsret, HR-jura og erfaren overenskomstforhandler.

Tina er også en erfaren procedør ved de civile domstole, har næste 30 års erfaring indenfor området og er medlem af Ansættelsesadvokaterne under Danske Advokater.

Udarbejdet af
Tina Raben Skaarup Advokat SelskabsAdvokaterne Kontaktinformation Telefon: 45 33 18 30 kontakt@dokumenter.dk

Vær færdig på 5 minutter

1. Fuldfør guiden

2. Modtag dokument

3. Kvalitetsstemplet af Advokater

Start dokumentguide
Rygepolitikken indeholder bl.a.
 1. Specificeret forbud mod rygning
 2. Mulighed for tilladelse til rygning bestemte steder på virksomheden
 3. Mulighed for tilladelse til rygning i rygekabine
 4. Mulighed for tilladelse til rygning i biler, varevogne m.v.